filety leszcza w ziołach
Leszcz to bardzo popularna ryba występująca w jeziorach, rzekach i morzu. Jego tłuste mięso świetnie nadaje się do wędzenia.
Ze względu na dużą ilość ości, do jedzenia najlepiej nadają się większe sztuki, takie powyżej kilograma …
Przepis:
Rybę czyścimy i filetujemy.
Filety solimy i posypujemy ziołami, można użyć gotowych mieszanek dostępnych w sklepach.
Tak przygotowany filet zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. Należy starać się zawinąć rybę szczelnie, aby nie miała dostępu do powietrza.
W ten sposób przygotowany filet dojrzewa około 3 do 5 dni zależnie od temperatury otoczenia i użytych ziół. Lepiej przetrzymać go dłużej w niższej temperaturze np. lodówce.
Jeżeli ziół jest dużo, możemy przed wędzeniem opłukać filety w zimnej wodzie, należy wtedy pamiętać aby dobrze je powycierać i osuszyć przed wędzeniem.
Do wieszania najlepiej użyć haków do filetów, wisząca ryba wędzi się lepiej, ale można też wędzić położone na siatkach.
Tak przygotowane filety możemy wędzić zarówno dymem ciepłym jak i zimnym.