wędzenie pstrągów - przepis 1
- pstrągi oskrobać, wypatroszyć, skrzela wyciąć
- natrzeć solą z zewnątrz, wnętrze ryby solić mniej
- odstawić na kilka godzin w chłodne zacienione miejsce
- płuczemy w zimnej wodzie i po wyjęciu czekamy chwilę aż ociekną
- wycieramy ryby papierowymi ręcznikami, bardzo dokładnie, z zewnątrz i od wewnątrz łącznie z pyskiem i miejscem po skrzelach, ryby muszą być suche bo inaczej się ugotują zamiast uwędzić
- ryby zakładamy na haki do wędzenia i wieszamy w przewiewnym miejscu aby je dosuszyć
- wieszamy ryby w przygotowanej wędzarni, ważne aby ryby nie dotykały się wzajemnie aby dym mógł je opływać ze wszystkich stron
- dosuszamy ryby bez dymu, czekamy aż wyschną i się nagrzeją, trwa to około 10-15 minut
- jak ryby są już suche, dokładamy kawałki drewna do paleniska i zaczynamy wędzić
- wędzimy około 2-3 godzin w temperaturze 40-50 stopni ( zależy od wielkości ryb )
- na koniec wędzenia podnosimy temperaturę tak aby ryby nagrzały się do 63 stopni
- podajemy na ciepło z masłem czosnkowym i cytryną
Smacznego