Wędzarnia składana - OPIS DZIAŁANIA
Wędzarnie CAMPGO działają w sposób tradycyjny
Temperaturę uzyskujemy w wyniku spalania węgla drzewnego, natomiast dym powstaje w procesie pirolizy ( termiczny rozkład drewna przy ograniczonym dostępie tlenu). Konstrukcja urządzenia umożliwia w prosty sposób regulowanie obu procesów niezależnie od siebie. Węgiel drzewny pali się czysto i daje dużo ciepła, jednocześnie zużywa większość tlenu w obrębie paleniska i uniemożliwia zapalenie się kawałków drewna z których powstaje dym. Jest to bardzo wydajna metoda wytwarzania dymu wysokiej jakości. W wędzarnictwie węgiel drzewny stosowany jest od bardzo dawna, poza tym jest dostępny w prawie każdym sklepie, również w postaci wygodnych brykietów. Z kolei bardzo małe zapotrzebowanie na drewno pozwala na stosowanie surowca najwyższej jakości ( zużycie mniejszych modeli jest na poziomie 100 – 200 gram drewna na całe wędzenie ). Prędkość przepływu dymu regulujemy uchyleniem pokrywy w zależności od gęstości dymu i temperatury wędzenia.
Bardzo ważnym atutem naszych wędzarni jest możliwość złożenia do bardzo małych rozmiarów i wygodnego transportu i przechowywania. Są przystosowane do wielokrotnego składania i rozkładanie, są produktem dedykowanym do turystyki, biwaku, wędkarstwa i wszystkim innym rodzajom wypoczynku na świeżym powietrzu.Mniejsze modele można rozłożyć w około 3 minuty, większy w około 10 minut.Wszystkie modele są wyposażone w nieprzemakalny pokrowiec, który ułatwia zachowanie czystości w czasie i przechowywania
Wędzenie na rybach. Wędkarstwo Lucio Łowca testuje jedną z naszych wędzarni w trakcie wyprawy wędkarskiej.