wędzenie makreli - filety
Makrela jest jedną z najbardziej popularnych ryb jeżeli chodzi o wędzenie. Jest rybą tłustą, bardzo łatwo i szybko się ją wędzi. Jej mięso jest bardzo smaczne, można znaleźć mnóstwo przepisów na potrawy z wędzonej makreli. Ten przepis przedstawia jak można uwędzić ją bardzo szybko.
Najważniejsza przy wędzeniu makreli jest świeżość ryby. Jeżeli kupujemy ją w sklepie, zwróćmy uwagę na to aby była wypatroszona, ponieważ nie wypatroszone ryby psują się szybciej. Oczywiście najlepiej kupić ją bezpośrednio od rybaka, ale niestety nie zawsze mamy taką możliwość.
Żeby wędzenie przebiegało szybciej użyjemy filetów. Można rybę filetować samemu, można o to poprosić rybaka, oni nigdy nie maja z tym problemu, można też dostać gotowe filety w sklepach.
Przepis:
Filety makreli solimy posypując solą i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Możemy też je solić zanurzając w solance, roztworze wody z solą i ewentualnymi przyprawami.
Następnie płuczemy w zimnej, bieżącej wodzie, a kiedy ociekną dokładnie wycieramy papierowymi ręcznikami.
Wieszamy w przewiewnym miejscu i suszymy.
Wkładamy do nagrzanej wędzarni i chwilę jeszcze dosuszamy i czekamy aż się nagrzeją.
Wędzimy gęstym ciepłym dymem.
Takim sposobem możemy je uwędzić nawet w godzinę.
Smacznego