Jak szybko i prosto zrobić swojską kiełbasę
Samodzielne robienie kiełbasy kojarzone jest z dużym przedsięwzięciem organizacyjnym oraz dużymi nakładami pracy i czasu. Kojarzy się raczej z produkcją przemysłową, niż sposobem na przyjemne spędzanie wolnego czasu.
Oto przepis jak zrobić smaczną swojska kiełbasę, prosto, szybko i smacznie …
Przepis:
- 2,5 kg łopatki zmielić na grubym sicie, otwory 10-12 mm, najlepiej tę czynność wykonać od razu w sklepie
- 1 kg podgardla zmielić na sicie 4-5 mm, najlepiej tę czynność wykonać od razu w sklepie
- dodać 50 g soli, 150 ml wody przegotowanej, łyżeczkę pieprzu mielonego czarnego, łyżeczkę pieprzu ziołowego, rozgnieciony czosnek, ilość według własnych preferencji, jak ktoś lubi można dać całą główkę.
- porządnie wymieszać i odstawić na 12 godzin w chłodne ciemne miejsce
- następnie wyrabiamy masę aż stanie się kleista, koniecznie próbujemy i ewentualnie doprawiamy, możemy jeszcze dodać troszkę wody
- masa ma być jednolita i kleista.
- jelita moczymy chwilę w zimnej wodzie i nadziewamy farsz przy użyciu specjalnej przystawki do maszynki do mięsa. O jelita najlepiej pytać w sklepach mięsnych.
- Przygotowane kiełbasy wieszamy np. na palikach i pozostawiamy na około 1-2 godziny, kiełbasy tężeją i wysychają.
- wieszamy w ciepłej, nie gorącej, wędzarni bez dymu. Suszymy i ogrzewamy je około godziny przy mocno uchylonej pokrywie
. - Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni przez 2-4 godzin, następnie podnosimy temperaturę do 80-90 stopni i pieczemy 30 min do godziny. Tak upieczonej kiełbasy nie musimy parzyć, już jest gotowa do spożycia.
Smacznego