Jak szybko i prosto zrobić swojską kiełbasę

Jesteś tutaj: przepisy Jak szybko i prosto zrobić swojską kiełbasę

Jak szybko i prosto zrobić swojską kiełbasę

Samodzielne robienie kiełbasy kojarzone jest z dużym przedsięwzięciem organizacyjnym oraz dużymi nakładami pracy i czasu. Kojarzy się raczej z produkcją przemysłową, niż sposobem na przyjemne spędzanie wolnego czasu.

Oto przepis jak zrobić smaczną swojska kiełbasę, prosto, szybko i smacznie …

 

Przepis:

 

- 2,5 kg łopatki zmielić na grubym sicie, otwory 10-12 mm, najlepiej tę czynność wykonać od razu w sklepie

- 1 kg podgardla zmielić na sicie 4-5 mm, najlepiej tę czynność wykonać od razu w sklepie

- dodać 50 g soli, 150 ml wody przegotowanej, łyżeczkę pieprzu mielonego czarnego, łyżeczkę pieprzu ziołowego, rozgnieciony czosnek, ilość według własnych preferencji, jak ktoś lubi można dać całą główkę.

- porządnie wymieszać i odstawić na 12 godzin w chłodne ciemne miejsce

- następnie wyrabiamy masę aż stanie się kleista, koniecznie próbujemy i ewentualnie doprawiamy, możemy jeszcze dodać troszkę wody

- masa ma być jednolita i kleista.

- jelita moczymy chwilę w zimnej wodzie i nadziewamy farsz przy użyciu specjalnej przystawki do maszynki do mięsa. O jelita najlepiej pytać w sklepach mięsnych.

- Przygotowane kiełbasy wieszamy np. na palikach i pozostawiamy na około 1-2 godziny, kiełbasy tężeją i wysychają.

- wieszamy w ciepłej, nie gorącej, wędzarni bez dymu. Suszymy i ogrzewamy je około godziny przy mocno uchylonej pokrywie

. - Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni przez 2-4 godzin, następnie podnosimy temperaturę do 80-90 stopni i pieczemy 30 min do godziny. Tak upieczonej kiełbasy nie musimy parzyć, już jest gotowa do spożycia.

Smacznego

Zapraszamy do sklepu firmowego
© 2016-2017 CampGo . Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszystkie teksty, rysunki, zdjęcia oraz wszystkie inne informacje opublikowane na niniejszych stronach podlegają prawom autorskim i stanowią własność intelektualną.
Wszelkie kopiowanie, dystrybucja, elektroniczne przetwarzanie oraz przesyłanie zawartości bez zezwolenia jest zabronione.
Strona wykonana przez doneta.pl