Śledzie
Śledź – ryba popularna, tania i do tego świetnie nadaje się do wędzenia. Wędzi się szybko i łatwo a gotowy produkt jest bardzo aromatyczny i smaczny.
Najważniejsze to pozyskanie świeżej ryby – w przypadku śledzi bardzo łatwo poznać czy ryby są świeże. Świeże mięso śledzi jest koloru łososiowego i wraz z upływem czasu robią się coraz jaśniejsze. Kolor biały oznacza, że maja kilka dni – takich nie wędzimy.
Przepis:
- filety opłukać dokładnie w zimnej wodzie
- odczekać chwilę aż ociekną
- wycieramy do sucha papierowymi ręcznikami, można je od razu na nich układać
- solimy z dwóch stron, skórę bardziej, mięso mniej
- nabijamy filety na patyczki do szaszłyków
- wieszamy w przygotowanej wędzarni
- dosuszamy chwilkę około 10 minut
- wędzimy około godziny gęstym dymem w temperaturze około 50-60 stopni
- najlepiej smakują gorące wyjęte prosto z wędzarni
Smacznego