Śledzie

Jesteś tutaj: przepisy Śledzie

Śledzie

Śledź – ryba popularna, tania i do tego świetnie nadaje się do wędzenia. Wędzi się szybko i łatwo a gotowy produkt jest bardzo aromatyczny i smaczny.

Najważniejsze to pozyskanie świeżej ryby – w przypadku śledzi bardzo łatwo poznać czy ryby są świeże. Świeże mięso śledzi jest koloru łososiowego i wraz z upływem czasu robią się coraz jaśniejsze. Kolor biały oznacza, że maja kilka dni – takich nie wędzimy.

Przepis:

- filety opłukać dokładnie w zimnej wodzie

- odczekać chwilę aż ociekną

- wycieramy do sucha papierowymi ręcznikami, można je od razu na nich układać

- solimy z dwóch stron, skórę bardziej, mięso mniej

- nabijamy filety na patyczki do szaszłyków

- wieszamy w przygotowanej wędzarni

- dosuszamy chwilkę około 10 minut

- wędzimy około godziny gęstym dymem w temperaturze około 50-60 stopni

- najlepiej smakują gorące wyjęte prosto z wędzarni

Smacznego

Zapraszamy do sklepu firmowego
© 2016-2017 CampGo . Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszystkie teksty, rysunki, zdjęcia oraz wszystkie inne informacje opublikowane na niniejszych stronach podlegają prawom autorskim i stanowią własność intelektualną.
Wszelkie kopiowanie, dystrybucja, elektroniczne przetwarzanie oraz przesyłanie zawartości bez zezwolenia jest zabronione.
Strona wykonana przez doneta.pl