wędzenie szczupaka

Jesteś tutaj: przepisy wędzenie szczupaka

wędzenie szczupaka

Należy mieć na uwadze, że szczupak należy do ryb chudych ( mało tłustych ) więc cały proces wędzenia oraz solenia musi odpowiednio do tego przebiegać, w przeciwnym razie ryba może wyjść zbyt sucha.

Dużego szczupaka warto pokroić na mniejsze kawałki, ponieważ zbyt długie wędzenie może nadmiernie wysuszyć mięso.

Przepis:

-Szczupaka oskrobać, wypatroszyć, dokładnie wymyć, skrzela wyciąć.

-Szczupaka solimy przez zanurzenie w solance od kilku do kilkunastu godzin, w zależności od wielkości ryby .

-wyjmujemy rybę z solanki, opłukujemy zimną wodą, czekamy chwilę aż ocieknie i zaczynamy dokładnie wycierać papierowymi ręcznikami

-wycieramy całość bardzo dokładnie, brzuch, pysk, miejsca po skrzelach, płetwy

-dobrze wytartą rybę nabijamy na hak i wieszamy w przewiewnym chłodnym zacienionym miejscu, aby przeschła

-wkładamy do nagrzanej wcześnie wędzarni

-w pierwszej fazie dosuszamy i nagrzewamy rybę bez dymu

-wędzimy ciepłym gęstym dymem

Smacznego

 

Zapraszamy do sklepu firmowego
© 2016-2017 CampGo . Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszystkie teksty, rysunki, zdjęcia oraz wszystkie inne informacje opublikowane na niniejszych stronach podlegają prawom autorskim i stanowią własność intelektualną.
Wszelkie kopiowanie, dystrybucja, elektroniczne przetwarzanie oraz przesyłanie zawartości bez zezwolenia jest zabronione.
Strona wykonana przez doneta.pl