Jakie drewno do wędzenia

Jesteś tutaj: PORADY Jakie drewno do wędzenia

Jakie drewno do wędzenia

Do wędzenia używa się wyłącznie drewna z drzew liściastych pozbawionych kory oraz dużych sęków. Powinno być suche, czyste i pochodzić ze zdrowych drzew.

Niedopuszczalne jest użycie drewna zagrzybionego, z widocznymi odbarwieniami, sinizną, widoczną zgnilizną lub widocznymi miejscami żerowania owadów.

Obowiązuje zasada nieużywania do wędzenia drewna pochodzącego z rozbiórki, malowanego, impregnowanego czy poddawanego podobnym procesom.

Najczęściej używa się drzew twardych takich jak: grab, buk, jesion, klon, wiąz, akacja oraz drzew owocowych: grusza, jabłoń, wiśnia. Podczas procesu pirolizy drewna twardego powstaje wielokrotnie mniej szkodliwego benzopirenu niż przy użyciu drewna miękkiego, poza tym drewno takie tli się dłużej i nie wymaga częstego dokładania, jest wygodniejsze w użyciu.

Z drzew miękkich najczęściej stosuje się olchę ze względu na małą zawartość garbników, dzięki czemu wędzone produkty nie wykazują posmaku goryczki.

Tabela przedstawia wpływ użytego drewna na kolor i smak wędzonek.

Zapraszamy do sklepu firmowego
© 2016-2017 CampGo . Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszystkie teksty, rysunki, zdjęcia oraz wszystkie inne informacje opublikowane na niniejszych stronach podlegają prawom autorskim i stanowią własność intelektualną.
Wszelkie kopiowanie, dystrybucja, elektroniczne przetwarzanie oraz przesyłanie zawartości bez zezwolenia jest zabronione.
Strona wykonana przez doneta.pl