wędzenie pstrągów - przepis 1

Jesteś tutaj: przepisy wędzenie pstrągów - przepis 1

wędzenie pstrągów - przepis 1

- pstrągi oskrobać, wypatroszyć, skrzela wyciąć

- natrzeć solą z zewnątrz, wnętrze ryby solić mniej

- odstawić na kilka godzin w chłodne zacienione miejsce

- płuczemy w zimnej wodzie i po wyjęciu czekamy chwilę aż ociekną

- wycieramy ryby papierowymi ręcznikami, bardzo dokładnie, z zewnątrz i od wewnątrz łącznie z pyskiem i miejscem po skrzelach, ryby muszą być suche bo inaczej się ugotują zamiast uwędzić

- ryby zakładamy na haki do wędzenia i wieszamy w przewiewnym miejscu aby je dosuszyć

- wieszamy ryby w przygotowanej wędzarni, ważne aby ryby nie dotykały się wzajemnie aby dym mógł je opływać ze wszystkich stron

- dosuszamy ryby bez dymu, czekamy aż wyschną i się nagrzeją, trwa to około 10-15 minut

- jak ryby są już suche, dokładamy kawałki drewna do paleniska i zaczynamy wędzić

- wędzimy około 2-3 godzin w temperaturze 40-50 stopni ( zależy od wielkości ryb )

- na koniec wędzenia podnosimy temperaturę tak aby ryby nagrzały się do 63 stopni

- podajemy na ciepło z masłem czosnkowym i cytryną

Smacznego

 

 

Zapraszamy do sklepu firmowego
© 2016-2017 CampGo . Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszystkie teksty, rysunki, zdjęcia oraz wszystkie inne informacje opublikowane na niniejszych stronach podlegają prawom autorskim i stanowią własność intelektualną.
Wszelkie kopiowanie, dystrybucja, elektroniczne przetwarzanie oraz przesyłanie zawartości bez zezwolenia jest zabronione.
Strona wykonana przez doneta.pl