Co warto wiedzieć o wędzeniu ...
Ta strona korzysta z plików cookie w celu zbierania statystyk, personalizacji konta użytkownika oraz wyświetlania komunikatów.
Dowiedz się więcej.
Co warto wiedzieć o wędzeniu ...
Do wędzenia używa się wyłącznie drewna z drzew liściastych pozbawionych kory oraz dużych sęków. Powinno być suche, czyste i pochodzić ze zdrowych drzew.
Najczęściej używa się drzew twardych takich jak: grab, buk, jesion, klon, wiąz, akacja oraz drzew owocowych: grusza, jabłoń, wiśnia ....
W procesie wędzenia najważniejszy jest dym, im lepszej jakości dym tym lepsze wyroby. Dobry dym to taki który zawiera dużą ilość związków zapachowych i jak najmniejszą ilość związków szkodliwych.
Jeżeli używamy dymu wysokiej jakości, produkty wędzą się szybciej i są lepsze jakościowo .
Dobry dym uzyskuje się w procesie pirolizy, w ściśle określonych warunkach.
Zapraszamy do sklepu firmowego
© 2016-2017 CampGo . Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszystkie teksty, rysunki, zdjęcia oraz wszystkie inne informacje opublikowane na niniejszych stronach podlegają prawom autorskim i stanowią własność intelektualną.
Wszelkie kopiowanie, dystrybucja, elektroniczne przetwarzanie oraz przesyłanie zawartości bez zezwolenia jest zabronione.