wędzenie słoniny
Duży wpływ na finalną jakość wędzonej słoniny ma proces solenia. Słoninę najlepiej solić zasypując ją solą i tak przechowywać w chłodnym, ciemnym, suchym miejscu. Im dłużej będzie leżeć w ten sposób tym będzie lepsza, miększa i bardziej smarowna.
Nie trzeba się martwić, że będzie za słona, słoniny nie da się przesolić w ten sposób.
Przepis:
-Grubą słoninę pociąć w pasy około 10-15 cm, zasypać dużą ilością soli i odstawić do chłodnego ciemnego pomieszczenia, najlepiej na co najmniej 30 dni.
-Początkowo słonina będzie puszczać wodę i należy mokrą sól wymieniać na suchą, tak żeby leżała w suchej soli.
-Następnie dokładnie opłukać w zimnej wodzie i porządnie wysuszyć.
- można ją jeszcze na kilka dni przed wędzeniem natrzeć czerwoną ostrą papryką lub ziołami.
-Wędzić zimnym, rzadkim dymem co najmniej kilka godzin.
-Słoninę można wędzić kilka razy, czas między wędzeniami to od jednego do kilku dni.
Smacznego