wędzenie słoniny

Jesteś tutaj: przepisy wędzenie słoniny

wędzenie słoniny

Duży wpływ na finalną jakość wędzonej słoniny ma proces solenia. Słoninę najlepiej solić zasypując ją solą i tak przechowywać w chłodnym, ciemnym, suchym miejscu. Im dłużej będzie leżeć w ten sposób tym będzie lepsza, miększa i bardziej smarowna.

Nie trzeba się martwić, że będzie za słona, słoniny nie da się przesolić w ten sposób.

 

Przepis:

-Grubą słoninę pociąć w pasy około 10-15 cm, zasypać dużą ilością soli i odstawić do chłodnego ciemnego pomieszczenia, najlepiej na co najmniej 30 dni.

-Początkowo słonina będzie puszczać wodę i należy mokrą sól wymieniać na suchą, tak żeby leżała w suchej soli.

-Następnie dokładnie opłukać w zimnej wodzie i porządnie wysuszyć.

- można ją jeszcze na kilka dni przed wędzeniem natrzeć czerwoną ostrą papryką lub ziołami.

-Wędzić zimnym, rzadkim dymem co najmniej kilka godzin.

-Słoninę można wędzić kilka razy, czas między wędzeniami to od jednego do kilku dni.

Smacznego

Zapraszamy do sklepu firmowego
© 2016-2017 CampGo . Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszystkie teksty, rysunki, zdjęcia oraz wszystkie inne informacje opublikowane na niniejszych stronach podlegają prawom autorskim i stanowią własność intelektualną.
Wszelkie kopiowanie, dystrybucja, elektroniczne przetwarzanie oraz przesyłanie zawartości bez zezwolenia jest zabronione.
Strona wykonana przez doneta.pl