Jak wędzić sielawę

Jesteś tutaj: przepisy Jak wędzić sielawę

Jak wędzić sielawę

Sielawa - smaczne małe rybki których nie da się złapać na wędkę. Sielawa musi być oczyszczona z łusek i wnętrzności, głowy nie odcinamy, skrzela zostają – trudno byłoby się ich pozbyć przy rybach tego rozmiaru. Ryby solimy zanurzając je w solance 50g soli na litr wody. Jeżeli kupiliśmy sielawę zamrożoną, możemy ją rozmrażać zanurzając w solance. W solance trzymamy ryby około 4 godzin. Wieszamy na drucie lub patyczkach do szaszłyków przebijając tułów poniżej głowy. Warto dodatkowo włożyć patyczek w poprzek brzucha ryby, aby ułatwić przepływ dymu  w tym miejscu. Sielawa wędzi się szybko, możemy ją dobrze uwędzić już w godzinę,  maksymalnie  w dwie. Temperatura wędzenia 40-60 stopni.

Najlepsza na ciepło prosto z wędzarni.

Smacznego

Zapraszamy do sklepu firmowego
© 2016-2017 CampGo . Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszystkie teksty, rysunki, zdjęcia oraz wszystkie inne informacje opublikowane na niniejszych stronach podlegają prawom autorskim i stanowią własność intelektualną.
Wszelkie kopiowanie, dystrybucja, elektroniczne przetwarzanie oraz przesyłanie zawartości bez zezwolenia jest zabronione.
Strona wykonana przez doneta.pl