Jesteś tutaj: przepisy Jak wędzić sielawę
Jak wędzić sielawę
Sielawa - smaczne małe rybki których nie da się złapać na wędkę. Sielawa musi być oczyszczona z łusek i wnętrzności, głowy nie odcinamy, skrzela zostają – trudno byłoby się ich pozbyć przy rybach tego rozmiaru. Ryby solimy zanurzając je w solance 50g soli na litr wody. Jeżeli kupiliśmy sielawę zamrożoną, możemy ją rozmrażać zanurzając w solance. W solance trzymamy ryby około 4 godzin. Wieszamy na drucie lub patyczkach do szaszłyków przebijając tułów poniżej głowy. Warto dodatkowo włożyć patyczek w poprzek brzucha ryby, aby ułatwić przepływ dymu w tym miejscu. Sielawa wędzi się szybko, możemy ją dobrze uwędzić już w godzinę, maksymalnie w dwie. Temperatura wędzenia 40-60 stopni.
Najlepsza na ciepło prosto z wędzarni.
Smacznego