wędzenie szczupaka
Należy mieć na uwadze, że szczupak należy do ryb chudych ( mało tłustych ) więc cały proces wędzenia oraz solenia musi odpowiednio do tego przebiegać, w przeciwnym razie ryba może wyjść zbyt sucha.
Dużego szczupaka warto pokroić na mniejsze kawałki, ponieważ zbyt długie wędzenie może nadmiernie wysuszyć mięso.
Przepis:
-Szczupaka oskrobać, wypatroszyć, dokładnie wymyć, skrzela wyciąć.
-Szczupaka solimy przez zanurzenie w solance od kilku do kilkunastu godzin, w zależności od wielkości ryby .
-wyjmujemy rybę z solanki, opłukujemy zimną wodą, czekamy chwilę aż ocieknie i zaczynamy dokładnie wycierać papierowymi ręcznikami
-wycieramy całość bardzo dokładnie, brzuch, pysk, miejsca po skrzelach, płetwy
-dobrze wytartą rybę nabijamy na hak i wieszamy w przewiewnym chłodnym zacienionym miejscu, aby przeschła
-wkładamy do nagrzanej wcześnie wędzarni
-w pierwszej fazie dosuszamy i nagrzewamy rybę bez dymu
-wędzimy ciepłym gęstym dymem
Smacznego