Jak uzyskać dym wysokiej jakości
W procesie wędzenia najważniejszy jest dym, im lepszej jakości dym tym lepsze wyroby. Dobry dym to taki który zawiera dużą ilość związków zapachowych i jak najmniejszą ilość związków szkodliwych..
Nie jest możliwe uzyskanie dobrej jakości dymu w procesie spalania drewna w tradycyjnym palenisku przy użyciu ognia. Gazy powstające podczas palenia się drewna płomieniem praktycznie nie zawierają składników wędzarniczych i nie są wartościowe dla wędzenia, zawierają bardzo mało fenoli ( związków zapachowych i aromatyzujących). Takie wędzenie trwa długo, a ilość toksycznych związków w uwędzonych produktach jest wielokrotnie większa.
Wysoka temperatura powstała przy paleniu drewna sprzyja powstawaniu dużej ilości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), w tym benzo(a)pireenu i benzo(a)antracenu uznanych przez WHO za rakotwórcze.
W nowoczesnych wędzarnia dym uzyskuje się w procesie pirolizy ( termiczny rozkład drewna przy ograniczonym dostępie tlenu ), w taki właśnie sposób uzyskujemy dym w naszych wędzarniach.
Jeżeli wytwarzamy dym wysokiej jakości, produkty wędzą się szybciej i są lepsze jakościowo .
Dodatkową zaletą wędzarni CAMPGO jest możliwość podniesienia temperatury wędzenia bez pogarszania jakości dymu, w ten sposób możemy wędzić bardzo szybko ( podniesienie temperatury przyśpiesza proces wędzenia ).