Jak uzyskać dym wysokiej jakości

Jesteś tutaj: PORADY Jak uzyskać dym wysokiej jakości

Jak uzyskać dym wysokiej jakości

W procesie wędzenia najważniejszy jest dym, im lepszej jakości dym tym lepsze wyroby. Dobry dym to taki który zawiera dużą ilość związków zapachowych i jak najmniejszą ilość związków szkodliwych..

Nie jest możliwe uzyskanie dobrej jakości dymu w procesie spalania drewna w tradycyjnym palenisku przy użyciu ognia. Gazy powstające podczas palenia się drewna płomieniem praktycznie nie zawierają składników wędzarniczych i nie są wartościowe dla wędzenia, zawierają bardzo mało fenoli ( związków zapachowych i aromatyzujących). Takie wędzenie trwa długo, a ilość toksycznych związków w uwędzonych produktach jest wielokrotnie większa.

Wysoka temperatura powstała przy paleniu drewna sprzyja powstawaniu dużej ilości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), w tym benzo(a)pireenu i benzo(a)antracenu uznanych przez WHO za rakotwórcze.

 W nowoczesnych wędzarnia dym uzyskuje się w procesie pirolizy ( termiczny rozkład drewna przy ograniczonym dostępie tlenu ), w taki właśnie sposób uzyskujemy dym w naszych wędzarniach.

 Jeżeli wytwarzamy dym wysokiej jakości, produkty wędzą się szybciej i są lepsze jakościowo .

 

Dodatkową zaletą wędzarni CAMPGO jest możliwość podniesienia temperatury wędzenia bez pogarszania jakości dymu, w ten sposób możemy wędzić bardzo szybko ( podniesienie temperatury przyśpiesza proces wędzenia ).

 

Zapraszamy do sklepu firmowego
© 2016-2017 CampGo . Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszystkie teksty, rysunki, zdjęcia oraz wszystkie inne informacje opublikowane na niniejszych stronach podlegają prawom autorskim i stanowią własność intelektualną.
Wszelkie kopiowanie, dystrybucja, elektroniczne przetwarzanie oraz przesyłanie zawartości bez zezwolenia jest zabronione.
Strona wykonana przez doneta.pl